17 października 2022
Marsz Różowej Wstążki 2022 za nami

Światowy  Dzień Walki z Rakiem Piersi był dla nas okazją, by zachęcać do badań profilaktycznych, mówić o zdrowym trybie życie, a przede wszystkim – głośno okazać wsparcie kobietom cierpiącym na nowotwór piersi. Uczestniczyliśmy w  Marszu Różowej Wstążki, który przeszedł 15 października ulicami Szczecina i namawiał wszystkie panie do dbania o swoje zdrowie.  Podczas finału Marszu w gościnnych progach Filharmonii Szczecińskiej nie zabrakło stoisk edukacyjno-profilaktycznych ani  wykładów specjalistów Zachodniopomorskiego Centrum Onkologii. Była też dobra zabawa - spośród uczestniczek marszu jury wybrało  najpiękniejszą różową stylizację - konkurs był  zwieńczony nagrodami od sponsorów.

Dziękujemy wszystkim za liczne przybycie, żywiołowy i radosny udział w różowym korowodzie oraz ciekawość w rozmowach na wszystkich stoiskach profilaktycznych.  Dziękujemy współorganizatorom wydarzenia: Fundacji MOŻESZ i jej prezes Joannie Sawickiej-Budziak, Zachodniopomorskiemu Centrum Onkologii,  Stowarzyszeniu Amazonek AGATA w Szczecinie, Filharmonii Szczecińskiej. Dziękujemy prelegentom, specjalistom ZCO za ciekawe wykłady: dr Katarzynie Żułtak – Bączkowskiej, lek. Norbertowi Szramowi oraz psycholog Annie Kołodziejskiej. Przy stoiskach profilaktycznych dyżurowały Panie: dr Beata  Szymańska – Białek oraz Marzena Kaczmarek, prezes Regionalnej Fundacji Walki z Rakiem. Wspierali nas również studenci Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Onkosalon Aura. Dzień pełen wrażeń zwieńczyło podświetlenie na różowo gmachu Filharmonii Szczecińskiej.

Wydarzenie wsparciem i dofinansowaniem objął Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.

Fotorelację z wydarzenia przygotował Magiczny Szczecin.

Do zobaczenia za rok!