21 października 2024
Marsz Różowej Wstążki w Szczecinie

Jak było 19 października w Szczecinie? Oczywiście - różowo. Wzięliśmy udział w Marszu Różowej Wstążki, by namawiać kobiety do zadbania o swoje piersi. Spotkaliśmy się też na stoisku profilaktycznym, gdzie nasze różowe wolontariuszki i jeden wolontariusz (duże brawa dla Pana Ignacego ), na co dzień pracownicy Zachodniopomorskiego Centrum Onkologii uczyli, jak prawidłowo prowadzić samobadanie piersi. A w konkursie wiedzy o profilaktyce onkologicznej , który poprowadziliśmy na zakończenie spotkania, uczestniczki marszu nie miały sobie równych - to wspaniałe uczucie, mieć wokół tak świadome kobiety.  Drogie Panie, pilnujcie swoich mam, córek, sióstr, koleżanek niech żadna nie przegapi mammografii .

Książkowe nagrody w konkursie  ufundowane zostały przez Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, nagrodami były również  kalendarze kampanii społecznej "Rak piersi nie ma barw". Nagrody wręczyły nasza prezeska, Marzena Kaczmarek i Jolanta Dynarska zastępca dyrektora ZCO ds. pielęgniarstwa.